Atomanda

Blogg om skinnjackor

Transport

Kategori: Allmänt

Många av sakerna vi köper har inte producerats i sverige utan i andra länder. Det finns olika orsaker till detta, t ex att det är billigare att tillverka en viss produkt i ett visst land, eller att naturresureserna och klimatet inte passar överrens. T ex så är det svårt för oss här i sverige att odla en hel del frukter och grönsaker på vintern på grund av vårt kalla väder.
Eftersom jag inte har valt något speciellt märke på skinnjackan är det svårt att veta var exakt alla tillverkas. Men oftast är det inte sverige. Faktiskt har just garvningsindustrin minskat i Europa och även nordameriga för att ha ersatts med Asien och sydamerika. Detta beror bland annat på som jag nämnde ovan att produktionskostnaderna där är lägre än här. Sedan finns det många företag här i t ex Europa som har sin tillverkning någon annanstans. En fuskskinnjacka som jag hittade hemma var tillverkad i Kina. 
När produkter är tilvlerkade så långt bort är det en lång bit de måste färdas för att komma fram till oss. Transporten är oftast i stora fartyg som släpper ut massvis med avgasser som påverkar många liv. Hav och sjöar som fartygen färdas igenom blir försurade, alltså att koldioxid tas upp av vattnet vilket leder till att det blir surare. Enligt en artikel i NyTeknik dödades 60.000 människor på grund av avgaserna från fartygen som använder tjockolja som bränsle. Avgaserna ger människorna sjukdomar som kan leda till döden.