Atomanda

Blogg om skinnjackor

Garvning

Kategori: Allmänt

 
Under denna lektionen har jag sätt på en film som berättade en del om tillverkningen av skor. De nämnde även en hel del fakta som stämde överrens med tillverkningen av skinnjackor. T ex om hur man behandlar skinnet och hur miljön och arbetarna påverkas.
Länk till filmen: http://www.fairtradecenter.se/skavande-skor-ny-film-fr-n-fair-trade-center
Jag har även läst på olika sidor på internet om garvningen av skinnet. Eftersom det finns så pass många olika steg i produktionen av en skinnjacka som är värt att berätta om har jag valt att börja från början. 
En skinnjacka består av olika material t ex textiler och såklart skinn. Skinnet kommer oftast från kor.
Man garvar skinnet för att avlägsna hår och underhud även för att göra skinnet mer hållbart och mjukt. Under denna processen används många olika kemikalier som är farliga för miljön på många sätt, jag kommer nämna några exempel sedan.
Den vanligaste är kromgarvning och då använder man sig såklart av mycket krom. Krom är en metall som lätt kan orsaka allergier. En del av metallen stannar kvar i skinnet medan resten rinner iväg i vatten. Personerna som jobbar med processen kan få alergiska reaktioner, vilket även de personer som har på sig de färdiga skinnkläderna kan få. Kromgarvning är billigare och även snabbare än t ex vegetabilgarvningen som inte medför några allergier och även använder sig av färger som är anpassade för miljön.
Vid garvning så används massvis med vatten, och många av kemikalierna som man använder sig av hamnar här i. Det numera giftiga vattnet rinner oftast ut i naturen efter användingen och på så sätt skadas miljön. Av gifterna blir jorden inte lika brukbar. Oftast utförs gaarvningen i fattigare länder där vattentillförseln inte är den bästa. Kanske måste människorna dricka orent vatten ur brunnar och sjöar. Om då de giftiga kemikalierna är i vattnet som rinner ut i miljön så är det stor chans att människorna råkar dricka det. Även djur som dricker vatten ur vattendrag i närheten kan få i sig de giftiga ämnena.
Alltså är garvning ingen lätt process, det påverkar allting i sin närhet på många negativa sätt. Kromgarvningen är något som man bör undvika även fast det är både billigare och snabbare än de mer miljövänliga sätten.
 
 
Kommentera inlägget här: